Zboża bez zawartości glutenu

Zboża bez zawartości glutenu

Coraz częściej można spotkać osoby, które z konieczności, lub z własnej woli zrezygnowały z glutenu w diecie, ponieważ przynosi im to wiele korzyści zdrowotnych. Nie jest to łatwe, bo gluten znajduje w bardzo wielu produktach spożywczych.

Rodzaje zbóż bezglutenowych

zboża bezglutenoweDla osób z celiakią i nietolerancją pokarmową na gluten, kupowanie gotowych produktów w restauracjach, czy cukierniach może być ryzykowne. Wszędzie tam gdzie do produkcji wykorzystuje się mąkę, najczęściej jest gluten, ponieważ powszechnie jest stosowana mąka pszenna. Aby uniknąć glutenu, trzeba uważnie czytać etykiety na produktach i najlepiej samodzielnie przygotowywać posiłki w domu, gdyż ciągle jest niewiele restauracji, które oferują dania bezglutenowe. Jak wiadomo gluten jest mieszanką białek występujących w pszenicy i jej odmianach oraz życie i owsie. Takich produktów należy unikać jeżeli jesteśmy na diecie bezglutenowej, ale na szczęście są zboża bezglutenowe, które są świetnym zamiennikiem. Mowa tu jest o jęczmieniu, prosie, czy kukurydzy. Z tych produktów wykonywane są najczęściej mąki i kasze, dzięki którym można wykonać przeróżne wypieki. Z bezglutenowej mąki gryczanej można zrobić pyszne pierogi, czy wymieszać z inną mąką i zrobić ciasto na pizzę. Wykorzystanie zbóż bezglutenowych jest bardzo szerokie, a przepisy na potrawy bez problemu znajdziemy w internecie. Produkty bezglutenowe kupimy w każdym sklepie spożywczych, z ekologiczną żywnością, czy w sklepach internetowych. Tak naprawdę każdy z nas powinien je spożywać, bo są bardzo zdrowe.

Nawet jeżeli nie cierpimy na nietolerancję i celiakię, to warto raz na czas zrobić coś ze zbóż bezglutenowych, ponieważ zawierają sporo witamin i składników mineralnych. Dieta oparta na produktach bez glutenu, jest równie smaczna co zwykła.

Close Menu