You are currently viewing Odzież ochronna w gastronomii

Odzież ochronna w gastronomii

Gastronomia zazwyczaj kojarzy się z kucharzem i jego pomocnikami, jednak warto pamiętać, że bez barmanów i kelnerek żaden lokal nie mógłby właściwie funkcjonować. Raczej nie spotyka się szefa kuchni zbierającego na sali zamówienia od gości. Przygotowywanie posiłków wymaga odpowiedniej organizacji oraz przygotowania, a także ochrony odzieży przed ewentualnymi ubrudzeniami.

Fartuchy gastronomiczne

fartuch gastronomicznyPrzygotowywanie posiłków w lokalach gastronomicznych wymaga przestrzegania wielu przepisów i zasad dotyczących zachowania higieny, porządku i czystości w miejscu pracy. Jednym z istotnych elementów, które powinien mieć każdy pracownik kuchni, jest fartuch gastronomiczny. Dostępne na rynku produkty różnią się między sobą kolorem, fasonem, składem jakościowym, ceną. Dostępne są też różne długości fartuchów, zarówno krótkie, wiązane w pasie i chroniące tylko nogi kucharzy, jak i długie, wiązane na szyi i w pasie, dzięki czemu chronione jest niemal całe ciało osób przygotowujących dania. Wszystko zależy od producenta, użytych do uszycia materiałów. Podstawowym zadaniem, jakie ma spełniać fartuch, jest ochrona odzieży osób nie tylko przygotowujących posiłki, ale również osób podających je klientom. To również aspekt wizualny, który również odgrywa niemałe znaczenie, bowiem kelnerka przyjmująca zamówienie, ubrana w ładny, schludny fartuszek sprawia wrażenie profesjonalistki dbającej o komfort i bezpieczeństwo miejsca spożywania posiłków.

Niestosowanie się do przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, zwłaszcza w gastronomii, może wiązać się z dotkliwymi konsekwencjami w razie niezapowiedzianej kontroli Sanepidu. Brak fartuchów, rękawiczek, czepków, a w niektórych sytuacjach również maseczek na twarz może spowodować nałożenie wysokich mandatów, a nawet zamknięcie lokalu.