You are currently viewing Doskonały smak sałatki dzięki czubrycy zielonej

Doskonały smak sałatki dzięki czubrycy zielonej

  • Post author:
  • Post category:Dieta

Mieszanka przyprawowa, której głównym składnikiem jest cząber górski pochodzi z Bułgarii. W sklepach znaleźć można czubrycę czerwoną i zieloną, które różnią się między sobą smakiem, składem oraz właściwościami. Odmiana zielona charakteryzuje się łagodnym smakiem, jest mniej pikantna. Cieszy się ona dużą popularnością wśród osób, które preferują oryginalne smaki. Ta mieszanka przyprawowa zawiera cząber górski, posiada liczne właściwości prozdrowotne. Zawartość olejków eterycznych sprawia, że nadaje przyprawom intensywnego aromatu i korzennego posmaku.

Czubryca zielona wzbogaca smak sałatki

czubryca zielona - przyprawa do sałatekCząber górski jest bogaty także w kwas rozmarynowy, betulinowy, karnozowy, flawonoidy i karotenoidy. Wzmacnia odporność, usprawnia trawienie, wspomaga leczenie stanów zapalnych. Wykazuje także właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne, skutecznie radzi sobie z bakteriami i grzybami, które atakują nasz organizm. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, a także ciężkostrawnych i tłustych potraw mięsnych. Wspomaga procesy trawienne, zapobiega niestrawności, zmniejsza ryzyko występowania wzdęć i zgagi. Warto sięgać po przyprawę, jaką jest czubryca zielona – przyprawa do sałatek wspomaga leczenie biegunek, działa przeciwzapalnie, łagodzi ból gardła. Czubryca zielona jest bardzo zdrową przyprawą, którą warto używać regularnie w kuchni. Jest dodatkiem, który nadaje potrawom wyjątkowego smaku. Jest wskazana dla kobiet, które zmagają się z nieregularnym cyklem miesiączkowym. Mogą po nią sięgnąć także ludzie, którzy spożywają ciężkostrawne i tłuste potrawy. Cieszy się dużą popularnością wśród osób ceniących orientalne przyprawy. Jest niezastąpiona w okresie jesienno-zimowym, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie bólu gardła, zapalenia śluzówki jamy ustnej.

Przyspiesza leczenie zapalenie pęcherza moczowego. Likwiduje problemy trawienne, takie jak niestrawność, zgaga, wzdęcia, biegunki i nudności. Czubryca zielona ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, świetnie pasuje jako dodatek do sałatek, jajek, warzyw strączkowych, dań mięsnych i ryb. Można wykorzystać ją także jako posypkę do pizzy oraz tostów i kanapek, dodać do sosów mięsnych. Dzięki niej można usprawnić procesy trawienne, wzmocnić odporność, wspomóc leczenie dolegliwości dotyczących układu moczowego i pokarmowego.